13 oktober: Stop voor de witte stok

12 oktober 2017

Verkeersdeelnemers negeren met grote regelmaat de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden, blijkt uit recent onderzoek. De campagne ‘Stop voor de witte stok’ vraagt hier op 13 oktober aandacht voor. Dan kunt u zelf met een witte stok oversteken.

Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Toch werd dit hulpmiddel het afgelopen jaar met grote regelmaat genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Dit leidde tot ongelukken en vervelende situaties. KNGF Geleidehonden, Bartiméus, de Oogvereniging, de Robert Coppes Stichting en Visio bundelen de krachten en organiseren gezamenlijk de bewustwordingscampagne ‘Stop voor de Witte Stok’.

Zelf ervaren

Vrijdag 13 oktober kunt u het zelf ervaren. Dan kunnen belangstellenden (onder begeleiding) ‘blind’ en met een witte stok oversteken in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen. Zo kunt u zelf beleven hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek.

Meer informatie: www.stopvoordewittestok.nl