Beter de tijd beleven

10 mei 2017

De bewoners van Bartiméus met een visuele en verstandelijke beperking hebben vaak moeite met de tijd. Dat maakt dat ze zich erg onzeker voelen over het verloop van een dag. Een voelbare klok en planbord met slimme technologie bieden uitkomst. “De klok is een maatje en geeft rust.”

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking krijgen nauwelijks mee hoe de tijd verstrijkt. Dan leef je in je eigen, kleine wereld. Je voelt je al gauw onzeker over wat er tijdens een dag allemaal gebeurt. Wanneer begint een volgende activiteit? Wanneer is het tijd voor hulp? Is het dag, avond of nacht?

Tastpictogrammen en audioknoppen

Om de bewoners te helpen om een beter besef van de tijd te krijgen, heeft het ICT-team van Bartiméus een klok en planbord ontwikkeld die voelbaar zijn en gebruik maken van slimme technologie. Het team heeft hierbij nauw samengewerkt met Theo Pool van TCM-klok. Theo bedacht al eerder een tijdshulpmiddel voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze klok is nu uitgewerkt tot een klok en planbord speciaal voor mensen met een verstandelijke én visuele beperking. Zo zijn er tastpictogrammen op aangebracht, en audioknoppen die de tijd of een geplande activiteit uitspreken.

Minder onrust

Inmiddels zijn de klok en het planbord bij Bartiméus uitgeprobeerd en de eerste resultaten zien er goed uit. Bewoners zonder tijdsbesef krijgen daadwerkelijk meer inzicht in de tijd. Zij leren vaste momenten op de dag en avond herkennen. Dat geeft minder onrust en meer structuur. Hun leven wordt er echt een beetje mooier van. Of zoals Theo Pool het verwoordt: “De klok is een maatje en geeft rust.”

Donateurs bedankt!

Dankzij de steun van onze donateurs en diverse vermogensfondsen konden wij de klok en het planbord mogelijk maken. Hartelijk dank voor alle giften!