Cursus audiodescriptie: beeld beschrijven bij video

29 maart 2017

Wil je leren hoe je beeld omzet in een beschrijving die kan worden uitgesproken? Om zo (web)video’s toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking? In deze tweedaagse cursus krijg je een inleiding in gesproken beelduitleg – audiodescriptie genoemd – en hoe je zo’n uitleg schrijft. De cursus bestaat uit theorie én praktijk. Na afloop ben je een getrainde amateurbeeldbeschrijver.

Aan het eind van de cursus maak je een begin met de audiodescriptie van tien korte webvideo’s. Met je medecursisten leg je zo de basis voor een online database van toegankelijke webvideo’s.

  • Cursusduur: 2 dagen, vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei 2017
  • Tijd: 09.00 tot 17.00 uur (incl. lunchpauze)
  • Locatie: Vereniging Bartimeus Sonneheerdt, Utrechtseweg 82A, 3702 AD Zeist
  • Kosten: € 120,- (inclusief koffie/thee en tweemaal lunchbuffet)

Cursusinhoud

Dag 1

Je krijgt eerst een korte introductie van wat audiodescriptie precies is en voor wie het bedoeld is. Daarna volgt een overzicht van de belangrijkste richtlijnen / praktische tips. Aan de hand van concrete voorbeelden ontdek je waarom de richtlijnen zo belangrijk zijn.

Hierna breng je de theorie in praktijk met oefeningen waarvan de moeilijkheidsgraad toeneemt. Je leert niet alleen hoe je iets beschrijft, maar ook welke fouten je als beginnende beschrijver kunt maken en hoe je die kunt vermijden. Tot slot ga je zelf aan de slag en werk je (individueel en/of in een groep) aan je eerste audiodescriptie.

Dag 2

Op de tweede dag staat de praktijk centraal en werk je (individueel en/of in een groep) verder aan je eerste audiodescripties. Er zijn ook een aantal feedbackrondes: je vergelijkt je eigen werk met een voorbeeld-audiodescriptie die we bespreken, en je becommentarieert en verbetert beschrijvingen in een groep. Tot slot begin je aan je eerste ‘echte’ audiodescripties bij tien webvideo’s.

Enthousiast?

Wil je deze cursus graag volgen? Je kunt je tot 24 mei 2017 aanmelden bij Suleima Luciano sluciano@steunbartimeus.nl. Update 23 mei: er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Suleima Luciano sluciano@steunbartimeus.nl of 06 143 997 76.