Hardenberg gekozen tot meest toegankelijke gemeente

5 maart 2018

Hardenberg mag zich de meest toegankelijke gemeente van Nederland noemen. Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zaterdag bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa (BNNVARA).

Tot eind november kon heel Nederland de toegankelijkheid van zijn of haar gemeente beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. De vragenlijst bestond uit stellingen die onder andere betrekking hebben op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt. De gemeentes Ermelo, Hardenberg, Zwolle, Katwijk en Goes wisten zich te nomineren voor de titel.

Verdiepend onderzoek

De vijf genomineerde gemeenten werden de maanden erna onderworpen aan een verdiepend onderzoek op de vier zogeheten levensdomeinen: wonen, werken, leren en vrije tijd. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten.

Winnaar

Op 26 februari kreeg de jury het onderzoeksrapport en 1 maart vond het juryberaad plaats. Daar kwam de gemeente Hardenberg als een prachtige winnaar uit voort. De jury is met name gecharmeerd van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving.

Belang van toegankelijke samenleving

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Beide partijen willen met deze verkiezing gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ondersteunt de verkiezing van harte, en werkt samen met Ongehinderd aan het toegankelijk maken van de samenleving voor specifiek mensen met een visuele beperking.

Lees ook:

‘Genomineerden meest toegankelijke gemeente bekend’ (webbericht 21 december 2017)
‘Welke gemeente is het meest toegankelijk?’ (webbericht, 4 oktober 2017)
‘Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid’ (webbericht, 7 oktober 2016)

Meer informatie:

mtg2018.nl