Kent u Scribit al?

11 juli 2017

Scribit is ons nieuwste initiatief om online video’s toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. “Zodat ook zij straks dat filmpje kunnen volgen waarin een lekker recept wordt klaargemaakt. Of die grappige video die helemaal viral gaat”, aldus projectleider Eveline Ferwerda.

“Meer en meer halen we onze informatie uit online video’s,” vertelt Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. “Denk aan nieuwsvideo’s, klusvideo’s of instructievideo’s. Maar ook op sociaal vlak spelen online video’s een grote rol. Zoals dat ene grappige filmpje dat helemaal viral gaat.”

Audiodescriptie

“Wie blind of slechtziend is, moet dat allemaal missen. Mensen met een visuele beperking raken zo gemakkelijk achterop en komen aan de zijlijn te staan. Gelukkig kan audiodescriptie hier verandering in brengen. Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem de scènes beschrijft die blinde en slechtziende mensen niet kunnen zien. Dankzij deze beschrijving kunnen ze veel beter volgen wat er op beeld gebeurt. Maar… dan moet de audiodescriptie wel bij online video’s worden aangeboden! En dat is wat we met Scribit willen gaan doen.”

Online platform

“Scribit is volop in ontwikkeling. Op dit moment is Scribit.org online. Hier zoeken we samenwerking met partners wereldwijd, om audiodescriptie bij online video straks in zoveel mogelijk talen en aan zoveel mogelijk mensen te kunnen aanbieden. Daarnaast willen we een vrijwilligersnetwerk van audiodescriptie-schrijvers opzetten. Via een online platform gaan zij audiodescriptie bij online video’s maken. Mensen met een visuele beperking kunnen op het platform zelf aangeven bij welke video’s zij graag audiodescriptie willen hebben. Uiteindelijk komt er op het platform een steeds groter wordend aanbod van online video’s met audiodescriptie.”

Enthousiaste reacties

“Eind juni heb ik de plannen voor Scribit gepresenteerd tijdens Vision 2017, een toonaangevend internationaal congres over onderzoek en revalidatie bij mensen met een visuele beperking. In het publiek zaten zo’n 100 wetenschappers en zorgverleners uit de hele wereld. De reacties waren ontzettend enthousiast. Men kan niet wachten tot de tool online gaat, dan kan er eindelijk gemakkelijk invulling worden gegeven aan het toegankelijk maken van online video’s. Er is simpelweg geen reden meer om het niet te doen. Toch moeten we nog even geduld hebben, het Scribit platform zal naar verwachting tegen het einde van dit jaar worden gelanceerd.”