Kinderserie Circus Noël met audiodescriptie via Earcatch

30 november 2017

Vanaf woensdag 6 december zendt NPO Zapp de kinderserie Circus Noël uit. Ook kinderen met een visuele beperking kunnen meegenieten, want de serie heeft audiodescriptie via onze Earcatch app. Met recht een kerstserie voor het hele gezin; wij vinden dat er zo nog veel meer audiodescriptie bij tv-programma’s moet komen!

Circus Noël vertelt het verhaal van Victor en Tonie. Victor komt uit Brazilië en verblijft illegaal in Nederland. Hij kan maar niet aarden in Nederland en wil niet naar school. Als hij weer eens spijbelt stuit hij op Circus Noël, het kleurrijke familiecircus van directeur Tonie, dat elk jaar toewerkt naar de grote Kerstshow. Een heerlijke kerstserie, en écht voor het hele gezin dankzij de audiodescriptie via onze Earcatch app.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem in de pauzes tussen de dialogen alle visuele elementen beschrijft. Blinde en slechtziende mensen kunnen door deze extra uitleg een televisieprogramma of film veel beter volgen.

Hoe werkt Earcatch?

De werking van de Earcatch app is simpel: vooraf download je binnen de app het betreffende audiodescriptiebestand op je tablet of smartphone, om het tijdens het kijken af te luisteren via je koptelefoon of oortjes. De app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play.

Pilot NPO

Sinds 2016 loopt er bij de NPO een pilot om tv-programma’s met audiodescriptie uit te zenden. Naast Circus Noël zijn de series Tessa, Divorce, Boer zoekt Vrouw, Penoza, Flikken Rotterdam, 12 telefilms en de jeugdserie Alleen op de wereld aangeboden met audiodescriptie. Het is een goed begin, maar vijf series en slecht twee (!) kinderseries in twee jaar tijd vinden wij veel te weinig.

Teken de petitie voor méér audiodescriptie bij tv-programma’s

Het afgelopen jaar heeft Bartiméus Sonneheerdt dan ook actief campagne gevoerd om audiodescriptie op de kaart te zetten. Op 23 januari a.s. zullen wij de petitie ‘ik wil audiodescriptie’ aanbieden in Den Haag. Inmiddels hebben ruim 16.000 mensen deze petitie getekend. Vindt u ook dat audiodescriptie structureel moet worden aangeboden op televisie? Teken dan de petitie op www.ikwilaudiodescriptie.nl. Tekenen kan nog tot 23 januari!

Nog 11 belangenorganisaties voor blinde en slechtziende mensen steunen de petitie.

Circus Noël wordt tussen 6 december en de kerstdagen uitgezonden, dagelijks om 17.55 uur op NPO Zapp (AVROTROS).