Leren door horen – de eerste resultaten

22 november 2017

Het eindbedrag van The Blind Run is uitgekomen op € 23.406,-. Dankzij dit geweldige bedrag is het project ‘Leren door horen’ snel van start gegaan. Bernadette Garcia, locatiedirecteur van de school van Bartiméus in Zeist kan de eerste resultaten al melden!

Binnen het project ‘Leren door horen’ ontwikkelen onderwijsspecialisten van Bartiméus lesmiddelen die blinde kinderen helpen om te leren door te horen. Zoals audioborden, een voelwand met levensgrote jungledieren voorzien van geluid, educatieve modellen met geluid en een ‘pratende’ plattegrond.

Gesproken informatie

Bernadette Garcia: “De audioborden zijn het eerst aan de beurt. Op het moment dat je zo’n bord aanraakt, maakt het geluid. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld op drummen of pianospelen. Maar de borden kunnen ook gesproken informatie geven voor het themaonderwijs. Bijvoorbeeld dat het in het themablok geschiedenis deze week gaat over ‘Ridders en Ruiters’. Zo kunnen de leerlingen op een brede wijze kennismaken met een thema, en weet iedereen die de school binnenkomt gelijk wat er op het programma staat. De eerste audioborden worden binnenkort in de school opgehangen.”

Voelen én horen

“Bij de voelwand met jungledieren die al in de school staat, wordt bij de olifant de eerste audiosensor aangebracht. Deze laat het getrompetter van dit imposante dier klinken. De leerlingen kunnen zo door te voelen én te horen ontdekken wat een olifant is. In december testen we hoe de kinderen op het geluid reageren en in hoeverre het hun beleving vergroot. Daarna krijgen ook de andere jungledieren een audiosensor met hun eigen geluid.”

Geluid als feedback

“Verder wordt er op het moment gewerkt aan een houten pop die tegen de kinderen praat. Verschillende punten op z’n lichaam kunnen worden aangeraakt en geven geluid als feedback. Tot slot staan er nog educatieve modellen met geluid en een ‘pratende’ plattegrond op de planning.”

Onderwijs verrijken

“Het gehoor speelt een belangrijke rol in het leerproces bij blinde en slechtziende kinderen. Geweldig dat we nu dankzij alle deelnemers en sponsors van The Blind Run zoveel mooie leermiddelen met geluid kunnen ontwikkelen. We kunnen er het onderwijs aan onze leerlingen enorm mee verrijken.”

Meer informatie over The Blind Run: www.theblindrun.nl

    Muur met jungledieren in de school van Bartiméus in Zeist De wand met jungledieren in de school van Bartiméus in Zeist. Binnenkort krijgen alle dieren audiosensoren.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht