Minister positief over motie voor meer audiodescriptie

1 december 2017

Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (Groen Links) en Kirsten van den Hul (PvdA) hebben een motie ingediend om alle programma’s van de publieke omroep te voorzien van audiodescriptie. Verantwoordelijk minister Arie Slob reageert positief: “Het is van groot belang dat we hiermee aan de slag gaan.”

Dankzij audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende mensen een film of televisieprogramma veel beter volgen. Een stem beschrijft de scènes die ze niet kunnen zien. Audiodescriptie is te beluisteren via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload. De audiodescriptie moet echter wel bij een televisieprogramma worden aangeboden.

Pilot NPO

In 2016 en 2017 is de NPO daar voorzichtig mee gestart. Binnen een pilot zijn de series Tessa, Divorce, Boer zoekt Vrouw, Penoza, Flikken Rotterdam, 12 telefilms en de jeugdserie Alleen op de wereld met audiodescriptie uitgezonden. In december wordt daar de jeugdserie Circus Noël aan toegevoegd.

Minister Arie Slob: “Na een pilot van de landelijke publieke omroep komt audiodescriptie steeds meer van de grond. Terecht vraagt de Kamer hier aandacht voor. Het is van groot belang dat we hiermee aan de slag gaan.”

Petitie voor meer audiodescriptie

Het afgelopen jaar heeft Bartiméus Sonneheerdt actief campagne gevoerd om audiodescriptie op de kaart te zetten. Op 23 januari a.s. zullen wij de petitie ‘ik wil audiodescriptie’ aanbieden in Den Haag. Inmiddels hebben ruim 16.000 mensen deze petitie getekend.

De motie en de reactie van de minister stemmen hoopvol. “Het is een mooi resultaat van onze lobby en het motiveert ons enorm om door te gaan met het mogelijk maken van audiodescriptie bij tv-programma’s,” aldus Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. “Door het aanbieden van de petitie hopen we dat de overheid ervoor gaat zorgdragen dat het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie groeit naar ten minste tien procent van het aanbod televisiedrama, telefilms, documentaires, educatie en infotainment in 2020.”

Heeft u de petitie al getekend?

De petitie staat nog open tot 23 januari, dus tekenen kan nog steeds op www.ikwilaudiodescriptie.nl. Hartelijk dank voor uw steun!