Museum Boijmans Van Beuningen wint RAAK Stimuleringsprijs

12 september 2017

Museum Boijmans Van Beuningen is de winnaar van de RAAK Stimuleringsprijs. Het museum heeft een bedrag van € 25.000,- ontvangen om de kunstcollectie nog toegankelijker te maken voor blinde en slechtziende bezoekers.

Boijmans directeur Sjarel Ex reageerde blij en verrast: “Kunst waarnemen doe je met je zintuigen, maar dan moet je wel een beetje zorgvuldig met die zintuigen omgaan.” Overtuigd dat iedereen wel een beperking heeft, noemde hij het museum heel bedreven om daar een positieve draai aan te geven en mensen ‘te laten kijken als een ander’. “Wij gaan alle zintuigen stimuleren met de RAAK Stimuleringsprijs.”

Vincent Bijlo

Ex ontving de prijs uit handen van cabaretier Vincent Bijlo, die zelf graag in musea vertoeft: “Gevangen in het geconcentreerde kijken, wanneer een ander kort vertelt wat er is te zien.” Belangrijk vindt Bijlo “een beetje context, zonder al te veel duiding, want dat maakt het publiek zelf wel uit.”

Speciale rondleidingen

Museum Speelklok in Utrecht en het Tropenmuseum in Amsterdam waren ook in de race voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar Boijmans, dat de prijs wil gebruiken om speciale rondleidingen te organiseren waarbij voelen, luisteren naar muziek, ruiken, inbeelding of fysieke beleving centraal staan. De collectie van het museum – een van de oudste in Nederland – omvat oude en moderne meesters, hedendaagse kunst en design.

Meer informatie

Dankzij financiële bijdragen van vijf fondsen (waaronder Vereniging Bartiméus Sonneheerdt) kon er dit jaar een indrukwekkende nieuwe editie van de RAAK Stimuleringsprijs worden neergezet! Meer informatie: www.raakstimuleringsprijs.nl

Bron: Dedicon