Onderzoek naar slaapstoornissen

31 oktober 2017

Veel bewoners van Bartiméus hebben problemen met slapen. Overdag zijn ze dan moe, gespannen en prikkelbaar. Als we weten hoe we de slaap kunnen verbeteren, kunnen we het leven van deze kwetsbare mensen een stuk prettiger maken.

Bij Bartiméus wonen zo’n 600 mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Ruim een kwart hiervan heeft problemen met slapen. Overdag leidt dit tot prikkelbaarheid, hyperactiviteit, agressie, driftbuien en verstoring van biologische processen. Een projectteam van Bartiméus wil daarom onderzoeken hoe de slaap van bewoners verbeterd kan worden.

Familie betrekken

Bert Veneberg is algemeen projectleider van het onderzoek. “We hebben al van alles geprobeerd om bewoners beter te laten slapen, maar tot nu toe zien wij onvoldoende positief effect. We willen nu uitgebreid onderzoeken hoe we slaapproblemen afdoende kunnen wegnemen. Technologie biedt veel mogelijkheden, maar we kijken ook verder. Het onderzoeksteam bestaat daarom uit medewerkers met expertise op gebied van slaap, gedrag, gezondheid en technologie. Daarbij willen we ook de familie van de bewoners nauw betrekken. Ouders weten bijvoorbeeld of hun zoon of dochter als klein kind al moeite had met slapen. Zo kunnen we alles wat we van een bewoner weten met elkaar delen.”

Interventies

“Tijdens het onderzoek willen we de slaap van een bewoner meten met een speciaal digitaal horloge”, vult Nienke Nijhof aan. Zij is als technisch projectleider betrokken bij het onderzoek. “Daarnaast willen we kijken naar onder meer de omgeving van de bewoner. Is er bijvoorbeeld voor het slapen gaan nog veel onrust in de woonkamer? Is het in de slaapkamer warm of koud? Ook de manier waarop een bewoner de dag doorbrengt is belangrijk. Wie overdag actiever is, slaapt ’s nachts beter. Daarnaast speelt het voedingspatroon een rol. Bepaalde ingrediënten in een maaltijd kunnen zorgen voor een onrustige slaap. Aan de hand van een vragenlijst willen we zo nalopen wat de mogelijke oorzaken zijn voor de slaapproblemen bij een bewoner.

Vervolgens willen we onderzoeken met welke aanpassingen we het slapen kunnen verbeteren. We noemen deze aanpassingen ‘interventies’. We willen daarbij ook uitproberen of technologische toepassingen kunnen helpen. Zoals ‘slimme’ knuffels die een rustgevende hartslag imiteren, of een deken die door middel van technologie nabootst dat er iemand tegen je aanligt, wat stress kan verminderen. Het doel is om zo tot een overzicht van succesvolle interventies te komen.”

Plan van aanpak

“Dit overzicht willen we aanvullen met een plan van aanpak waarin we alle opgedane kennis over het wegnemen van slaapproblemen hebben verwerkt”, sluit Bert Veneberg af. “Met het overzicht en het plan van aanpak kunnen medewerkers van Bartiméus aan de slag, én we willen het beschikbaar stellen aan andere organisaties in Nederland die zorg bieden aan mensen met een visuele beperking.”

 

Anja Pouwels

Anja Pouwels, gedragsdeskundige bij Bartiméus
“Weinig slapen beïnvloedt je hele welzijn.”

“Onze bewoners kunnen wakker liggen aan het begin van de nacht, tijdens de nacht of ’s morgens vroeg. Vaak hebben ze niet door of het dag of nacht is. Ook kunnen ze zelf niet altijd aangeven dat ze slecht slapen. Door hun slaaptekort zijn ze overdag moe of onrustig. Weinig slapen is voor niemand gezond, het beïnvloedt je hele welzijn. Met dit onderzoek kunnen we ervoor zorgen dat onze bewoners straks beter in hun vel zitten.”


Lees ook:
Onderzoek naar beter slapen

    Bert Veneberg en Nienke Nijhof Bert Veneberg en Nienke Nijhof, projectleiders onderzoek: “We willen slaapproblemen wegnemen.”
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht