Met onze projecten geven we blinde en slechtziende mensen een mooier leven.

Wij zetten ons in om allerlei mooie projecten mogelijk te maken. Zoals projecten om het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen te verbeteren. Want goed toegankelijk onderwijs is een belangrijke voorwaarde om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Helpt u mee om een van onze projecten mogelijk te maken? Alvast bedankt.

Afbeelding van twee vrouwen. Blinde vrouw voelt aan een paprika.

Samen wandelen op het zintuigenpad

Buiten in beweging zijn is voor ieder mens goed, zo ook voor de bewoners van Bartiméus in Doorn. Maar omdat de bewoners doofblind zijn en een verstandelijke beperking hebben, kunnen ze niet zomaar van alles ondernemen. Op een zintuigenpad op de eigen locatie kunnen ze in een veilige omgeving met een begeleider wandelen in de buitenlucht en tegelijk van alles voelen, ruiken en proeven.

Benodigd bedrag: € 54.850,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus ontmoet bezoeker

Onderzoek naar beter slapen

Ruim een kwart van de bewoners van Bartiméus heeft – vanwege hun visuele en verstandelijke beperking – niet door wanneer het nacht is. Hierdoor slapen ze slecht en zijn overdag moe, gespannen en prikkelbaar. Als we weten hoe we slaapproblemen kunnen wegnemen, kunnen we het leven van deze kwetsbare mensen een beetje prettiger maken.

Benodigd bedrag: € 136.215,-

Bekijk project
Oogonderzoek bij jong kindje

Onderzoek om uveitis bij kinderen beter te behandelen

In ons land lopen zo’n 5.000 kinderen het risico om voor de rest van hun leven blind te worden. Ze hebben last van uveitis, een inwendige oogontsteking die kan leiden tot onherstelbare schade aan het netvlies. Onderzoekers van het UMC Utrecht willen daarom een bloedtest ontwikkelen om snel te kunnen voorspellen welke behandeling het beste zal werken. Om zo in de toekomst deze gevaarlijke oogaandoening op tijd te kunnen stoppen.

Benodigd bedrag: € 25.000,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus met begeleidster

Een fijn thuis voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis

Een prettig en vertrouwd thuis, dat is wat we de kwetsbare oudere bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis willen bieden. Met een belevings- en beweegtuin, belevingsruimte en kunstwerk in reliëf kunnen we dat mogelijk maken.

Benodigd bedrag: € 50.000,-

Bekijk project

BraillePi

Ook als je blind bent, wil je zo zelfstandig mogelijk leven. Braille leren helpt daarbij, zeker als dat zonder hulp van anderen kan. Met de BraillePi, een speciaal ontwikkelde computer, wordt dit werkelijkheid.

Benodigd bedrag: € 36.350,-

Bekijk project
Smartphone met afbeelding van de app.

Verder ontwikkelen van de Virtuele Geleidelijn App

Ook als je een visuele beperking hebt, wil je graag zelfstandig je weg kunnen vinden, zonder hulp van anderen. De Virtuele Geleidelijn App maakt dit mogelijk. Bartimeus wil daarom deze app graag verder ontwikkelen, en de mogelijkheden van augmented reality voor oriëntatie en mobiliteit verder onderzoeken.

Benodigd bedrag: € 65.600,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus krijgt beker drinken van begeleidster.

Heartbeat 2.0

De Heartbeat helpt de doofblinde bewoners van Bartiméus in Doorn om beter met hun begeleiders te kunnen communiceren. Dit zorgt ervoor dat de bewoners zich veiliger en rustiger voelen. De Heartbeat werkt zo goed, dat Bartiméus een nog betere versie wil ontwikkelen: de Heartbeat 2.0.

Benodigd bedrag: € 49.800,-

Bekijk project
Wilco geeft de planten water

Tuin uitbreiden voor meer buitenplezier

De bewoners met een visuele en verstandelijke beperking bij Bartiméus in Zeist genieten enorm van hun tuin. Ze komen er tot rust of doen juist mee met activiteiten. Ook kunnen ze er de verschillende seizoenen en weertypen ervaren. Door de tuin aan te passen en te vergroten kan deze nog beter benut worden.

Benodigd bedrag: € 4.250,-

Bekijk project

Het grote vriendelijke oog

Bij de kinderoogpoli van Bartiméus in Zeist is kindvriendelijk werken topprioriteit. Daar hoort ook bij dat de kinderen op een duidelijke en aansprekende manier uitgelegd krijgen wat er gaat gebeuren. Een ‘speeloog’ en een functioneel model-oog helpen daar bij.

Benodigd bedrag: € 33.000,-

Bekijk project

Geluidenbal voor meer sportplezier

Een bal met geluid maakt het voor mensen met een visuele beperking een stuk makkelijker om ook een balspel te spelen. Inmiddels is er een prototype van een geluidenbal ontwikkeld en uitgeprobeerd. De gebruikers zijn zo enthousiast dat we de bal graag verder willen ontwikkelen.

Benodigd bedrag: € 9.900,-

Bekijk project