Met onze projecten geven we blinde en slechtziende mensen een mooier leven.

Wij zetten ons in om allerlei mooie projecten mogelijk te maken. Zoals projecten om het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen te verbeteren. Want goed toegankelijk onderwijs is een belangrijke voorwaarde om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Helpt u mee om een van onze projecten mogelijk te maken? Alvast bedankt.

Cursist achter laptop

Onderzoek naar toegankelijkheid online dienstverlening zorg

Helaas zijn veel websites van zorgaanbieders niet goed te gebruiken door mensen met een visuele beperking. Wij willen dit onderzoeken en de resultaten op de kaart zetten bij overheden, patiëntenverenigingen en zorginstellingen, om zo voor elkaar te krijgen dat digitale informatie in de zorgsector voor iedereen goed toegankelijk is.

Benodigd bedrag: € 62.400,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus ontmoet bezoeker

Onderzoek naar nieuwe ontmoetingen

Bij goede zorg voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking hoort ook dat zij gelegenheid hebben om anderen te ontmoeten. Via praktijkonderzoek willen we duidelijk krijgen hoe we deze ontmoetingen nog beter kunnen faciliteren, en hoe we ze kunnen omzetten in duurzamere relaties.

Benodigd bedrag: € 34.7000,-

Bekijk project
Leerlingen Bartimeus in sociale situatie

Lespakket om kinderen met CVI te helpen

Kinderen met CVI hebben problemen met het verwerken van visuele informatie door de hersenen. Hierdoor kunnen deze kinderen moeite hebben met leren, het omgaan met leeftijdsgenootjes en het meedoen aan activiteiten. Met een digitaal lespakket willen we kinderen met CVI helpen om sterker in hun schoenen te staan.

Benodigd bedrag: € 64.000,-

Bekijk project
Illustratie Sint en Piet

Nieuwe kostuums voor Sinterklaas en Zwarte Piet

Net als alle kinderen in Nederland vieren ook de leerlingen van de scholen van Bartiméus graag Sinterklaas. Omdat ze een visuele beperking hebben, is het belangrijk dat ze Sinterklaas en Zwarte Piet ook kunnen aanraken. Dat betekent dat de kostuums van de goedheiligman en zijn pieterbaas van extra goede kwaliteit moeten zijn.

Benodigd bedrag: € 2.000,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus met begeleidster

Slimme sok om stress te verminderen

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking nemen vaak weinig waar van wat er in hum omgeving gebeurt. Dit maakt dat ze zich snel angstig en nerveus voelen. Met een ‘slimme’ sok die signalen van stress registreert, kunnen begeleiders sneller spanningen wegnemen. We willen deze sok graag verder ontwikkelen.

Benodigd bedrag: € 69.900,-

Bekijk project
Moeder Elzemiek met haar slechtziende zoontje Lars

Spelenderwijs spiegelen

Kinderen ontwikkelen zich beter als hun ouders de emoties van hun kindje goed kunnen spiegelen. Helaas is dit bij kinderen met een visuele (en verstandelijke) beperking vaak een probleem. Een interactief speelkleed kan ouders helpen om spelenderwijs hun kind te kunnen (leren) spiegelen.

Benodigd bedrag: € 46.000,-

Bekijk project
Leerling bij modellen van dieren

Meer leren via geluid

Kinderen met een visuele beperking leren vooral door te voelen. Daarom wordt er op de scholen van Bartiméus veel gewerkt met allerlei educatieve modellen. Door ook gebruik te maken van audiotechniek kan het onderwijs nog verder verrijkt worden.

Benodigd bedrag: € 21.800,-

Bekijk project
Afbeelding van twee vrouwen. Blinde vrouw voelt aan een paprika.

Samen wandelen op het zintuigenpad

Buiten in beweging zijn is voor ieder mens goed, zo ook voor de bewoners van Bartiméus in Doorn. Maar omdat de bewoners doofblind zijn en een verstandelijke beperking hebben, kunnen ze niet zomaar van alles ondernemen. Op een zintuigenpad op de eigen locatie kunnen ze in een veilige omgeving met een begeleider wandelen in de buitenlucht en tegelijk van alles voelen, ruiken en proeven.

Benodigd bedrag: € 54.850,-

Bekijk project
Wilco geeft de planten water

Tuin uitbreiden voor meer buitenplezier

De bewoners met een visuele en verstandelijke beperking bij Bartiméus in Zeist genieten enorm van hun tuin. Ze komen er tot rust of doen juist mee met activiteiten. Ook kunnen ze er de verschillende seizoenen en weertypen ervaren. Door de tuin aan te passen en te vergroten kan deze nog beter benut worden.

Benodigd bedrag: € 4.250,-

Bekijk project
Medewerkster met visuele beperking bakt koekjes bij werkplaats Boschwijk

Werkplaats Boschwijk moet blijven bestaan

Werkplaats Boschwijk bij Bartiméus in Doorn is na ruim 20 jaar dringend aan een flinke renovatie toe. Het gebouw is sterk verouderd en wordt echt te klein. Het wordt steeds onveiliger en voor nieuwe medewerkers is zelfs geen plek. Er moet nú iets gebeuren, zodat werkplaats Boschwijk kan blijven bestaan. De medewerkers met een visuele en verstandelijke beperking verdienen een ruime, veilige en toekomstbestendige werkplek!

Benodigd bedrag: € 1.300.000,-

Bekijk project