Met onze projecten geven we blinde en slechtziende mensen een mooier leven.

Wij zetten ons in om allerlei mooie projecten mogelijk te maken. Zoals projecten om het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen te verbeteren. Want goed toegankelijk onderwijs is een belangrijke voorwaarde om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Helpt u mee om een van onze projecten mogelijk te maken? Alvast bedankt.

Oogonderzoek bij jong kindje

Onderzoek om uveitis bij kinderen beter te behandelen

In ons land lopen zo’n 5.000 kinderen het risico om voor de rest van hun leven blind te worden. Ze hebben last van uveitis, een inwendige oogontsteking die kan leiden tot onherstelbare schade aan het netvlies. Onderzoekers van het UMC Utrecht willen daarom een bloedtest ontwikkelen om snel te kunnen voorspellen welke behandeling het beste zal werken. Om zo in de toekomst deze gevaarlijke oogaandoening op tijd te kunnen stoppen.

Benodigd bedrag: € 25.000,-

Bekijk project
Bewoonster Bartimeus met begeleidster

Een fijn thuis voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis

Een prettig en vertrouwd thuis, dat is wat we de kwetsbare oudere bewoners van het Henriëtte van Heemstra Huis willen bieden. Met een belevings- en beweegtuin, belevingsruimte en kunstwerk in reliëf kunnen we dat mogelijk maken.

Benodigd bedrag: € 50.000,-

Bekijk project
Blinde student met het prototype van de BarillePi

BraillePi

Ook als je blind bent, wil je zo zelfstandig mogelijk leven. Braille leren helpt daarbij, zeker als dat zonder hulp van anderen kan. Met de BraillePi, een speciaal ontwikkelde computer, wordt dit werkelijkheid.

Benodigd bedrag: € 36.350,-

Bekijk project
Twee jonge, slechtziende meisjes

Het grote vriendelijke oog

Bij de kinderoogpoli van Bartiméus in Zeist is kindvriendelijk werken topprioriteit. Daar hoort ook bij dat de kinderen op een duidelijke en aansprekende manier uitgelegd krijgen wat er gaat gebeuren. Een ‘speeloog’ en een functioneel model-oog helpen daar bij.

Benodigd bedrag: € 33.000,-

Bekijk project
Client Bartimeus met het robotje Bart

Met sociaal robotje Bart beter leren uiten van emoties

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking praten vaak moeilijk over emoties, ervaringen en gedachten. Dit zorgt voor gepieker, frustraties en driftbuien. Als we weten hoe sociale robotjes in de vorm van een mannetje of knuffeldier ervoor kunnen zorgen dat deze kwetsbare mensen zich beter leren uiten, kunnen we hun leven een beetje prettiger maken.

Benodigd bedrag: € 100.000,-

Bekijk project

Perspectief voor patiëntjes met Batten

De ziekte van Batten treft een kleine groep kinderen in ons land, maar zij én hun dierbaren worden ongelooflijk hard geraakt door deze slopende, dodelijke ziekte. Alle onderzoek naar symptomen, diagnose en behandeling is dus enorm belangrijk, zeker als je bedenkt dat deze groep patiëntjes te klein wordt bevonden door de farmaceutische industrie.

Benodigd bedrag: € 104.350,-

Bekijk project
Portretfoto Lars

Kansrijk onderzoek naar zeldzame oogaandoeningen bij kinderen

In de kinderoogpoli van Bartiméus kunnen kinderen met een ernstige, zeldzame oogheelkundige aandoening rekenen op de beste behandeling. Maar stilstand is achteruitgang. Daarom willen we behandelmethodes blijven verbeteren. Meer onderzoek is dan onmisbaar.

Benodigd bedrag: € 440.000,-

Bekijk project
Blind meisje voelt met haar handen een voorwerp

Onderzoek naar voelbare lesmaterialen

Als je bij het leren op school grotendeels moet terugvallen op het luisteren, krijg je dan wel alles mee van de lesstof? Dat is waar veel kinderen met een visuele beperking tegenaan lopen. Wij willen onderzoeken wat voelbare lesmaterialen voor deze kinderen kunnen betekenen, zodat ook zij de kans krijgen om multimodaal te leren.

Benodigd bedrag: € 49.000,-

Bekijk project
Mensen in circuskleding, bezig met circuskunst (dieren maken van ballonnen)

Circuskunst

De doofblinde bewoners van Bartiméus in Doorn krijgen nauwelijks mee wat er om hen heen gebeurt. Dan leef je in je eigen binnenwereld. Met circustheater kunnen de bewoners het plezier ervaren van creatief, kunstzinnig en fysiek bezig zijn, in contact met anderen. Het maakt hun wereld groter en verrijkt hun leven.

Benodigd bedrag: € 24.440,-

Bekijk project
Leerling van Bartimeus in technieklokaal

Werken aan talent

Op dit moment wonen er bij Bartiméus acht jongeren die hun werkplek nog niet hebben gevonden, ondanks alle inspanningen. Binnen het project ‘Werken aan talent’ willen we voor deze jongeren activiteiten binnen Bartiméus zoeken die passen bij hun talenten en wensen.

Benodigd bedrag: € 56.100,-

Bekijk project