Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om de behandeling en begeleiding van blinde en slechtziende mensen verder te kunnen verbeteren. Bartiméus Sonneheerdt steunt wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op het vinden van oplossingen voor nu én straks. Zodat mensen met een visuele beperking óók in de toekomst zo zelfstandig mogelijk kunnen leren, werken, wonen en de deur uit kunnen gaan.

Kortlopende praktijkonderzoeken

Praktijkonderzoek het oogdruppelboekje-effect

Meisje met oogpleisterVeel kinderen vinden het oogdruppelen het spannendste onderdeel van het oogheelkundig onderzoek. Gelukkig geeft het door Bartiméus ontwikkelde oogdruppelboekje kinderen meer controle over de situatie. We willen daarom met wetenschappelijk onderzoek nog veel meer professionals overhalen om het oogdruppelboekje te gebruiken.

Lees verder »

Praktijkonderzoek naar beter slapen

Cliënt met begeleiderRuim een kwart van de bewoners van Bartiméus heeft – vanwege hun visuele en verstandelijke beperking – niet door wanneer het nacht is. Hierdoor slapen ze slecht en zijn overdag moe, gespannen en prikkelbaar. Als we weten hoe we slaapproblemen kunnen wegnemen, kunnen we het leven van deze kwetsbare mensen een beetje prettiger maken.

Praktijkonderzoek naar toegankelijkheid digitale leermiddelen

Slechtziend meisje achter laptop met grootletterLeerlingen in het reguliere onderwijs leren volop via digitale leermiddelen. Maar kinderen met een visuele beperking kunnen hier niets mee. Wij willen de digitale toegankelijkheid van 40 veelgebruikte leermiddelen toetsen, en de resultaten op de kaart zetten bij belangenorganisaties en de politiek.

Lees verder

Langlopende wetenschappelijke onderzoeken

Onderzoek ondersteuning jongeren

AmandaJongeren met een visuele beperking willen ook gewoon een opleiding volgen, een leuke baan vinden en een relatie aangaan. De een slaagt hier uitstekend in. De ander ondervindt nog moeilijkheden en heeft behoefte aan ondersteuning. Maar wat is dan nodig in de begeleiding? Dit onderzoeksproject gaat dat duidelijk maken.

Lees verder »

Onderzoek oorzaken kijkproblemen bij albinisme

Jongen met albinismeHoe kan het ene kind met albinisme grote problemen hebben met kijken, en het andere kind niet? Dat willen de specialisten van Bartiméus en het Leids Universitair Medisch Centrum graag nader onderzoeken, zodat ze de oogzorg aan deze kinderen verder kunnen verbeteren.

Lees verder »

  • Prijswinnend onderzoek

    Om de beste oogzorg te kunnen bieden is veel onderzoek naar oogziekten bij kinderen nodig. In 2013 heeft Bartiméus hiervoor de ODAS Prijs voor kinderoogheelkunde gekregen. De ODAS Stichting steunt onder meer wetenschappelijk onderzoek op gebied van visuele stoornissen bij kinderen. Een aantal onderzoeken is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt.