Ontdek onze nieuwe campagnevideo

19 juli 2017

Hoe is het om film en televisie te kijken als je (bijna) niets kunt zien? Met onze nieuwe online campagne willen we ziende mensen uitdagen om dit zelf te ervaren. Natuurlijk vragen we ze ook om onze petitie Ik wil audiodescriptie te tekenen. Help mee door de video te delen op Facebook!

“Vandaag lanceren wij onze campagnevideo van Ik wil audiodescriptie,” vertelt Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. “Het filmpje laat glashelder zien dat het voor mensen met een visuele beperking bijna onmogelijk is om televisieprogramma’s te volgen. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. Weliswaar gaat de NPO vanaf eind augustus Flikken Rotterdam en Penoza uitzenden met audiodescriptie, maar het aanbod blijft steeds tijdelijk en zeer beperkt. Met de campagnevideo roepen we daarom iedereen op onze online petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties willen we 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.”

Omroepen verplichten

“Ons land loopt ver achter op het gebied van audiodescriptie; een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt audiodescriptie in het Engels aan bij hun Original series. Door het aanbieden van de petitie hopen we dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.”

Promotietour

“De campagnevideo is opgenomen tijdens de lopende promotietour met onze mini-bioscoop op wielen. In deze bios kunnen voorbijgangers zelf ervaren hoe het is om televisie te kijken zonder beeld. De confrontatie tijdens de tour laat mensen inzien dat kijkplezier haast onmogelijk is als je niet ziet wat er gebeurt en alleen maar het normale geluid hoort. Ook tijdens de promotietour vragen we mensen om de petitie te tekenen.”

Meer over audiodescriptie

Bij audiodescriptie beschrijft een stem alle visuele elementen in de pauzes tussen de dialogen, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Met behulp van onze Earcatch app krijg je te horen wat er op dat moment in beeld gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. Er zijn 12.000 gebruikers van de app, die momenteel voornamelijk van Nederlands gesproken filmaanbod kunnen genieten.

Meer informatie

De petitie Ik wil audiodescriptie is een initiatief van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en wordt ondersteund door belangenorganisaties Accessibility, Bartiméus, Dedicon, KNGF, Kubes, Macula Vereniging, Ongehinderd, Oogfonds, Oogvereniging, Robert Coppes Stichting en Visio.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eveline Ferwerda, projectleider, eferwerda@steunbartimeus.nl, 030 693 50 46, 06 14 68 41 08.

Download hier het persbericht over de campagne (pdf, 47 kB)