Onze kleinste bios op wielen toert door Nederland

2 juni 2017

Tot eind september toeren wij met de kleinste bios op wielen door het land. In onze mini-bios kunnen voorbijgangers zelf ontdekken hoe audiodescriptie voor blinden en slechtzienden bij film en televisie werkt, én onze petitie voor méér audiodescriptie bij televisie tekenen.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een film of televisieserie zo veel beter volgen. Audiodescriptie werkt via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload.

Blij verrast

Linda Dubbelaar is sinds haar zesde slechtziend. “Ik kan nog enigszins zien wat er in een film of televisieprogramma gebeurt, maar ik mis veel details en gezichtsuitdrukkingen. Met audiodescriptie krijg ik die wel mee, dus nu is een avondje film- of tv kijken voor mij véél leuker. Het werkt voor mij fantastisch. De eerste keer dat ik audiodescriptie gebruikte, was ik blij verrast.”

Online petitie

Sinds de release van Earcatch in 2015 zijn er circa vijftig Nederlandse films uitgebracht met audiodescriptie via de app. Het aantal Nederlandse televisieprogramma’s met audiodescriptie blijft echter ver achter. Dit voorjaar waren Boer zoekt Vrouw en zes telefilms met audiodescriptie te zien, maar van een structureel aanbod is geen sprake. Om audiodescriptie op de kaart te krijgen bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek zijn wij de online petitie ikwilaudiodescriptie.nl gestart.

Promotieteam

Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, reist een promotieteam met de kleinste bios op wielen door het land. De leden zijn zelf blind of slechtziend, dus zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk audiodescriptie voor hen is. Eind september arriveert het team met de mini-bios in Den Haag, om de petitie aan te bieden aan de verantwoordelijke bewindslieden. Het doel is om dan minstens 10.000 handtekeningen binnen te hebben gehaald.

Geen gesproken ondertiteling

Linda Dubbelaar is ook lid van het promotieteam: “Lang niet iedereen weet wat audiodescriptie is, veel mensen denken dat het gesproken ondertiteling is. In onze mini-bios kunnen ze ontdekken hoe het écht werkt, en wat het voor je doet als je blind of slechtziend bent. Ook als je zelf goed kunt zien, is het zeker de moeite waard om het uit te proberen, om een ervaring rijker te zijn.”

Waar komt u ons tegen?

Nieuwsgierig geworden naar onze mini-bios? Hier ziet u wanneer we bij u in de buurt zijn. Kom langs en probeer zelf uit hoe audiodescriptie werkt!

  • 8 juni – Apeldoorn
  • 10 juni – Arnhem, EO Jongerendag
  • 15 juni – Den Bosch
  • 29 juni – Vlissingen
  • 13 juli – Almere
  • 27 juli – Roermond
  • 24 augustus – Alkmaar
  • 9+10 september – Hilversum (onder voorbehoud)
  • 26 september – Den Haag (onder voorbehoud)

Wanneer u onze mini-bios bezoekt, kunt u ter plekke de online petitie voor meer audiodescriptie bij televisie tekenen. U kunt de petitie natuurlijk ook nú al tekenen op ikwilaudiodescriptie.nl. Hartelijk dank voor uw steun!