Onze kleinste bios op wielen toert door Nederland

5 april 2017

Vanaf donderdag 6 april toeren wij met de kleinste bios op wielen door het land. In onze mini-bios kunnen voorbijgangers zelf ontdekken hoe audiodescriptie voor blinden en slechtzienden bij film en televisie werkt, én onze petitie voor méér audiodescriptie bij televisie tekenen.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een film of televisieserie zo veel beter volgen. Audiodescriptie werkt via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload.

Blij verrast

Linda Dubbelaar is sinds haar zesde slechtziend. “Ik kan nog enigszins zien wat er in een film of televisieprogramma gebeurt, maar ik mis veel details en gezichtsuitdrukkingen. Met audiodescriptie krijg ik die wel mee, dus nu is een avondje film- of tv kijken voor mij véél leuker. Het werkt voor mij fantastisch. De eerste keer dat ik audiodescriptie gebruikte, was ik blij verrast.”

Online petitie

Sinds de release van Earcatch in 2015 zijn er ruim veertig Nederlandse films uitgebracht met audiodescriptie via de app. Het aantal Nederlandse televisieprogramma’s met audiodescriptie blijft echter ver achter. Dit voorjaar zijn Boer zoekt Vrouw en zes telefilms met audiodescriptie te zien, maar van een structureel aanbod is geen sprake. Om audiodescriptie op de kaart te krijgen bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek is de online petitie ‘ik wil audiodescriptie’ gestart.

Primeur in Leiden

Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, reist een promotieteam met de kleinste bios op wielen door het land. Leiden heeft donderdag 6 april de primeur: dan is de mini-bios voor het eerst te bewonderen en uit te proberen op de Lange Mare.

Geen gesproken ondertiteling

Linda Dubbelaar is er als lid van het promotieteam ook bij in Leiden: “Lang niet iedereen weet wat audiodescriptie is, veel mensen denken dat het gesproken ondertiteling is. In onze mini-bios kunnen ze ontdekken hoe het écht werkt, en wat het voor je doet als je blind of slechtziend bent. Ook als je zelf goed kunt zien, is het zeker de moeite waard om het uit te proberen, om een ervaring rijker te zijn.”

Na Leiden staat de mini-bios op donderdag 13 april op het Vredenburg in Utrecht, en op donderdag 20 april op de Varkensmarkt in Amersfoort.

Wie de mini-bios bezoekt, kan ter plekke de online petitie voor meer audiodescriptie bij televisie tekenen. De petitie tekenen kan ook nu al op www.ikwilaudiodescriptie.nl.