Project voor voelbaar onderwijs wint prijs

20 februari 2017

Ons project ‘3D printen voor voelbaar onderwijs’ heeft de Ultimaker Education Challenge gewonnen. Een mooie opsteker die bewijst dat de 3D printtechniek geweldige mogelijkheden biedt voor het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen. Dankzij onze donateurs kunnen wij dit mogelijk maken!

De prijs werd door Marcella van den Burg van Ultimaker uitgereikt aan Johan Berghuis, directeur van Bartiméus Onderwijs. Naast een certificaat bestaat de prijs uit een Ultimaker 3D printer, een gratis training voor docenten én een jaar gratis 3D printmaterialen!

Brailleboog

“We hebben de Challenge voor het gehele project gewonnen, maar onze prijswinnende inzending was een 3D geprinte uitvoering van de brailleboog, een geodriehoek speciaal voor leerlingen met een visuele beperking,” vertelt Ruben Brandsma die bij Stichting Accessibility aan het project werkt. “Blinde en slechtziende kinderen kunnen vaak niets met reguliere leermiddelen en lesmaterialen. Mondelinge uitleg is dan vaak de enige manier waarop zij de lesstof aangeboden krijgen. Hierdoor kunnen deze kinderen niet altijd goed meedoen in de klas. Dat is niet alleen vervelend voor het kind – het is ook niet goed voor de leerprestaties. Door tijdens de lessen te werken met 3D geprinte, voelbare modellen, is het voor leerlingen met een visuele beperking ook mogelijk om multimodaal te leren. Cijfers blijken erdoor omhoog te gaan en leren wordt ook gewoon leuker.”

Goedkoop, toegankelijk en deelbaar

“De 3D geprinte brailleboog is een heel mooi inspirerend voorbeeld van de mogelijkheden van 3D printen. Eerder gebruikten blinde en slechtziende leerlingen een grote, zware brailleboog gemaakt van plexiglas. Nu is er een digitale tekening die scholen in het hele land gratis kunnen downloaden en vervolgens in 3D kunnen (laten) printen. Dat laten printen kost nog geen twee euro. Het 3D printen van materialen en modellen zorgt dus voor voelbaar onderwijs dat goedkoop, toegankelijk en deelbaar is.”

Meer dan veertig 3D modellen

“Het project is begin 2016 gestart, en na een onderzoeks- en experimenteerfase zit het nu in de afrondende fase. Onder andere onderwijsspecialisten en leerlingen van Bartiméus, en studenten van de Hogeschool Utrecht zijn erbij betrokken geweest. Eind april zijn er ruim veertig 3D modellen beschikbaar die als digitale tekening zijn te downloaden. Denk hierbij aan modellen van een raket, een brug of een elektriciteitsmast, maar ook fossielen. Allemaal concepten die zonder voelbaar model heel moeilijk te begrijpen zijn voor blinde en slechtziende leerlingen. Tien modellen zijn bovendien door scholen zelf interactief te maken door er technische snufjes aan toe te voegen. Hiervoor hebben we een speciale kit ontwikkeld. Een leerling krijgt dan al voelend gesproken uitleg over het model.”

    Johan Berghuis neemt de prijs in ontvangst Johan Berghuis van Bartiméus Onderwijs neemt de prijs in ontvangst.
  • Delen:Deze pagina e-mailen naar iemandOver deze pagina een tweet sturenDeel deze pagina op LinkedInDeel deze pagina op Facebook
  • « Naar nieuwsoverzicht