RAAK Stimuleringsprijs

15 mei 2017

De RAAK Stimuleringsprijs wil musea inspireren om een programma op te zetten voor mensen met een visuele beperking – zodat ook zij van kunst kunnen genieten. Wij ondersteunen dit prachtige initiatief van harte met een financiële bijdrage. Musea kunnen hun voorstellen nog inzenden tot 12 juni!

In Nederland zijn circa 350.000 mensen blind of slechtziend, zij kunnen de collectie in een museum niet bekijken. De RAAK Stimuleringsprijs daagt musea uit om bezoekers die (bijna) niets kunnen zien, toch te raken.

Hoe werkt het?

Om kans te maken op de RAAK Stimuleringsprijs kunnen musea een voorstel doen, waarin zij hun plan presenteren voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. Alle musea in ons land hebben hierover een brief ontvangen. Plannen die alleen over het toegankelijk maken van het gebouw gaan komen niet in aanmerking voor de prijs en alleen nieuwe projecten worden in behandeling genomen. Alle inzendingen moeten vóór 12 juni 2017 binnen zijn.

De jury, bestaande uit mensen met een visuele beperking, medewerkers van musea en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen. Deze top drie wordt 1 augustus 2017 bekend gemaakt op www.raakstimuleringsprijs.nl, de drie finalisten krijgen persoonlijk bericht. Vervolgens wordt het publiek gevraagd te stemmen op hun favoriet, zij bepalen de uiteindelijke winnaar.

Meer prijzengeld!

Dankzij financiële bijdragen van vijf fondsen (waaronder Vereniging Bartiméus Sonneheerdt) kan er dit jaar een indrukwekkende nieuwe editie van de RAAK Stimuleringsprijs worden neergezet! De winnaar van 2017 ontvangt maar liefst € 25.000,-! Het museum dat op de tweede plaats eindigt ontvangt € 10.000,- en aan de derde plaats is een prijs van € 5.000,- verbonden. Daarnaast ontvangen alle finalisten materiaal en kennis, zie ook www.raakstimuleringsprijs.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de RAAK Stimuleringsprijs, de jury en de deelnemende fondsen leest u op www.raakstimuleringsprijs.nl.