Teken onze petitie voor audiodescriptie

5 juli 2017

Dankzij audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende mensen een televisieprogramma veel beter volgen. Een stem beschrijft de scènes die ze niet kunnen zien. In andere landen is audiodescriptie al ingevoerd, waarom nog niet in Nederland? Teken nu onze petitie op de actiewebsite www.ikwilaudiodescriptie.nl!

Het wordt tijd voor een nieuw geluid op de Nederlandse televisie. Het wordt tijd dat ook blinde en slechtziende mensen optimaal kunnen genieten van de tv-programma’s van de publieke en commerciële omroepen. Het wordt tijd dat we deze groep met audiodescriptie letterlijk een stem geven die ze, tussen het gesproken woord door, vertelt wat ze niet kunnen zien.

Ons land loopt achter

Audiodescriptie is te beluisteren via onze Earcatch app die gratis kan worden gedownload. Maar… dan moet audiodescriptie wel bij een televisieprogramma worden aangeboden! Ons land loopt hierin ver achter. Begin dit jaar waren Boer Zoekt Vrouw Internationaal en zes telefilms te zien met audiodescriptie. Daarna was het voor mensen met een visuele beperking helaas weer over met televisiekijken. Gelukkig pakt de NPO dit najaar de draad weer op, en zendt de nieuwe seizoenen van Penoza en Flikken Rotterdam met audiodescriptie uit. Maar helaas zijn er geen plannen om audiodescriptie structureel aan te bieden bij tv. Terwijl in het Verenigd Koninkrijk de dienst al verplicht is en Netflix standaard audiodescriptie in het Engels aanbiedt bij hun Original series.

Campagne

Daarom wil Vereniging Bartiméus Sonneheerdt audiodescriptie op de kaart krijgen: bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek. We trekken hierin  op met de belangrijkste organisaties voor blinde en slechtziende mensen in ons land. Samen zijn we de petitie Ik wil audiodescriptie gestart. Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, is er een online campagne en toeren we met de kleinste bios op wielen door heel Nederland.

Actiewebsite

Vindt u ook dat audiodescriptie er moet komen? Ga dan nu naar de speciale actiewebsite www.ikwilaudiodescriptie.nl en teken de petitie!