Van krijtborden naar touchscreens

30 maart 2017

Dankzij de opbrengst van onze collecte in 2016 hebben de scholen van Bartiméus een start kunnen maken met digitaal onderwijs dat goed toegankelijk is voor leerlingen met een visuele beperking. Zo zijn inmiddels alle krijtborden vervangen door touchscreens, waarop tekst en beeld eenvoudig kunnen worden uitvergroot.

Masha Rietveld is leerkracht op de middelbare school van Bartiméus in Zeist: “Touchscreens zijn grote digitale beeldschermen waarop je eenvoudig tekst en beeld kunt uitvergroten. Ze werken met een software programma waarin veel educatieve opdrachten te vinden zijn, en waarmee je lessen kunt voorbereiden. Dat biedt veel mogelijkheden tijdens de lessen. Zo gaan er na een Engelse les enkele leerlingen een memory spel op het scherm spelen om de woorden te oefenen, we kijken het Jeugdjournaal of we gaan gepast geld betalen aan de digitale toonbank. Al met al een leuk en leerzaam hulpmiddel voor slechtziende leerlingen.”

Naast het aanschaffen van de touchscreens hebben de leerkrachten trainingen gevolgd om ermee te kunnen werken. Ook is er een app ontwikkeld waarmee de leerlingen woorden kunnen leren.

Aangepaste digitale lesmethodes

Op dit moment onderzoekt het projectteam welke bestaande digitale lesmethodes kunnen worden aangepast voor kinderen met een visuele beperking. Dat is hard nodig, want als we bij Bartiméus voor deze groep leerlingen niet zorgen voor goede, voor hen passende ICT-oplossingen, missen ze de boot. Bij het testen van de aanpassingen zullen de leerlingen zelf betrokken worden. Het is de bedoeling dat er aangepaste digitale lesmethodes voor rekenen, taal en de zaakvakken (biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, enz.) komen. Daarnaast is het nodig dat er een ICT-deskundige wordt aangetrokken.

Gevers bedankt!

Kortom, dankzij de opbrengst van onze collecte in 2016 kunnen we de leerlingen met een visuele beperking bij Bartiméus op school straks modern en goed toegankelijk onderwijs bieden. Zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst en kans maken op een opleiding of werk. Alle gevers heel hartelijk dank!