Welke gemeente is het meest toegankelijk?

4 oktober 2017

Femke Halsema, Esther Vergeer en Gerard de Nooij gaven vorige week het startsein voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Zij roepen iedereen op om te beoordelen in hoeverre hun gemeente toegankelijk is voor mensen met een beperking via de site www.mtg2018.nl. Wij ondersteunen dit initiatief van harte.

De aftrap van de verkiezing vond plaats in Madurodam. Voor de gelegenheid werd de miniatuurstad van het Haagse themapark toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. De Alkmaarse kaasmarkt werd voorzien van een blindengeleidepad en een Amsterdams grachtenpand van een rolstoellift. “Een mooie stap op weg naar een toegankelijk Nederland”, aldus Femke Halsema, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Beperkt toegankelijk

“Gehandicapten ervaren nog te veel belemmeringen om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving”, vertelt Halsema. “Stations zijn bijvoorbeeld vaak beperkt toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. En als je in een rolstoel zit kun je niet zomaar spontaan met de trein.”

Esther Vergeer, chef du mission voor de Paralympische Winterspelen, heeft ook voorbeelden te over. “Als ik geld wil pinnen bij een pinautomaat kunnen mensen achter mij in de rij makkelijk meegluren, omdat de toetsen hoger zijn dan mijn rolstoel.”

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente is een initiatief van de campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. “Met de verkiezing willen we gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking”, vertelt Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd.

Online vragenlijst

Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. Ze maken kans op een toegankelijk dagje uit. Beoordelen kan tot en met donderdag 30 november.

Is uw gemeente toegankelijk? Vul vandaag nog de online vragenlijst in!